Un air familier
Riche & Teatergrillen 01.03 – 30.04 - 2016
In Swedish:
Utställningen Un air familier tar avstamp i den mångtydiga innebörden av det franska ordet ”familier”. En grundtanke som löper likt en ledstång genom Erik Jeors och Elvire Soyez verk. Utan nostalgi går det både att förbinda med det som uppenbarar sig gång på gång som det som präglar oss.
I Jeors nya målningar utforskas betydelsen av ikonen. Som kultbilder fyllda av sakral mening och historiens tyngd och som idoler tapetserade på trånande tonårsväggar. I nebulösa akvareller framträder studier av bekanta motiv fram – Rubens Crucifixion, Mike Kelley i videoverket The Banana Man, Rembrandts Den förlorade sonens återkomst och Fred Holland Days reproduktioner av Jesus på korset. I ikonmåleri förblir ritualen och bönen den materia som står över val av träslag och färg. Det har sagts att ikonen skrivs, snarare än målas då den förutsätter en ständig närvaro av den heliga skriften och traditionens symbolspråk. I Jeors fall har språket bildats av byggstenar ur konsthistoria och film. Minnet av det som bärs med och genomsyrar varandet. Som i Francis Bacons envetna studier av Velázquez porträtt av påven Innocentius X transformeras motivet i Jeors verk genom en avvikande färgskala, ett nästintill neonlysande färgspektrum. Samtidigt upplöses avbildningarna av akvarellens flödande oskärpa.
Mot en förtätad bakgrund av svarta kritmönster, också de tagna från konsthistoriska förlagor, svävar kultfigurerna som i osynliga vajrar. Här bildar de tecken som utgör bakgrunden ett chiffer för tydning där de tillsammans med den konturlösa ”ikonen” landar i en svårgenomtränglig gåta trots sin igenkännlighet.
Det bekanta spelar också en betydande roll i Elvire Soyez konstnärskap men sätts ständigt ur spel av besvärliga dråpligheter och absurditet. Dadaismens vardagsföremål samlas i maniska konstellationer och utformas i egendomliga material...
...I Un air familier berör konstnärerna det vardagliga och bekanta med olika tillvägagångssätt. Jeor omfamnar moderna ikoner som förts samman i ett drömlikt sinnestillstånd med ett flöde av explicita källor. Soyez ifrågasätter det kända med oförvägen humor som båda betecknar en längtan och ett avstånd till det kända.
Ulrika Pilo, Stockholm, 1a mars 2016